Picture of אדי בירשצקי
אדי בירשצקי

מרצה ראשי - מייסד 8200University

תהליך המיון לאשכול מקצועות המחשב וההגנה בסייבר

 

תהליך המיון לאשכול מקצועות המחשב וההגנה בסייבר מתקיים בשלושה מחזורים שונים במהלך השנה, בדרך כלל בחודשים ינואר, מאי וספטמבר. התהליך מציע הזדמנויות מרתקות ל-16 יחידות מעניינות במגוון רחב של תחומים טכנולוגיים.

חלק מהקורסים בתחום התוכנה אף מעניקים נקודות זכות אקדמיות, בכפוף לתקנות המוסד האקדמי הרלוונטי.
בשל האיכות והייחודיות של הקורסים, חלקם מתקיימים במתכונת שהיא קדם צבאית וכוללים התחייבות של 32 חודשים לנשים, וכן תקופות שירות קבע באורכים משתנים.
התפקידים מוצעים לגברים ונשים כאחד, ואין דרישה לרקע טכנולוגי קודם, למעט במקרים מסוימים בהם יש דרישות ספציפיות. אין צורך בהכנה מוקדמת לקראת המיונים, מה שמאפשר לכל אחד להשתתף ולהתקבל. ריכזנו עבורכם את כל האינפורמציה הדרושה על תהליכי המיון השונים למקצועות המחשב. השתמשו במידע הזה כדי להבין יותר טוב לאן אתם מכוונים ומה מעניין אתכם.

 

אשכול מקצועות המחשב

המיון למקצועות המחשב מתבצע בשלבים שאחרי הצו הראשון, ומיועד למועמדים שעמדו בדרישות המחמירות וזוהו כבעלי פוטנציאל גבוה להצלחה.
במסגרת תהליך המיון, ניתן להתמיין ליעדים מרכזיים ונחשקים במערך התוכנה,ליבת הסייבר במצו”ב ובחטיבת ההגנה.
תהליך המיון מורכב ממספר שלבים, כאשר  מהווה סינון ומסנן את המועמדים לשלב שאחרי.

בסוף הקורסים המתקיימים במסגרת ההכשרות, המשתתפים יכולים להשתבץ במגוון רחב של זרועות וחילות בצה”ל, כולל אגף המודיעין, התקשוב וההגנה בסייבר, חיל האוויר, זרוע היבשה, חיל הים, ואף יחידות שונות ומסווגות בזרועות שהן לא רק בצהל ותחת משרד הבטחון

 

התפקידים שניתן להתמיין ולהתקבל אליהם

חטיבת ההגנה (בסמח אלפא, בה”ד 7, גדעונים):

  • מגן סייבר:
    מהווים את קו ההגנה הראשוני והקריטי של רשתות המחשבים בצה”ל. עליהם לזהות פרצות אבטחה ובמקרה של חדירה, לנקוט בפעולות אבטחתיות הנדרשות כדי לסכל את האויב. מגני הסייבר משתמשים בכלים וטכנולוגיות מתקדמות לזיהוי ואיתור איומים. הם מבצעים ניטור מתמשך של הרשתות והמערכות כדי לוודא שהן מוגנות כל הזמן. בנוסף, הם מפתחים ומיישמים אסטרטגיות הגנה חדשות כדי להתמודד עם האיומים המתפתחים בתחום הסייבר.

 

  • מיישם הגנה בסייבר פס”י (פיתוח ספקטראלי ייעודי):
    פיתוח תוכנה בשפות High/Low level לשימוש בעולם הספקטרלי ועיבוד אותות. מיישמי ההגנה בסייבר מפתחים כלים ויישומים המיועדים להגנה על מערכות תקשורת רגישות. הם עוסקים בפתרון בעיות מורכבות ובפיתוח אלגוריתמים מתקדמים לעיבוד נתונים ואותות. בנוסף, הם משתפים פעולה עם צוותים נוספים כדי להבטיח שהמערכות המפותחות עונות על הצרכים המבצעיים והביטחוניים.

 

  • מצו”ב:
    פיתוח והטמעת מערכות הגנה סייבר (חממ”ה), כאן נכללים גם המסלולים להב ומסלול ג’נסיס. אנשי מצו”ב עוסקים במחקר ופיתוח טכנולוגיות מתקדמות למניעת איומים ולהגנה על תשתיות קריטיות. הם מיישמים פתרונות חדשניים לאבטחת מידע ומשתתפים בתרגולים ובמבחנים כדי לוודא את יעילות המערכות. בנוסף, הם עובדים בצמוד עם יחידות מבצעיות כדי להתאים את המערכות לצרכים ולתנאים המשתנים בשטח.

 

מערך התוכנה (בסמח אלפא):

  • תוכניתן:
    תפקיד זה כולל פיתוח תוכנות ומערכות ליבה חשובות המיועדות לשימוש בכלל זרועות הצבא, וביחידות שונות במערכת הבטחון, הן בעתות שגרה והן בעתות חירום. תוכניתנים אחראים לכתיבת קוד יעיל ואמין, שיכול לעמוד בעומסים ובתנאים שונים. הם משתתפים בתהליכי תכנון ועיצוב המערכות, ופתרון בעיות מורכבות. בנוסף, תוכניתנים צריכים לעדכן ולשפר את המערכות באופן שוטף כדי להתאים לצרכים המשתנים.

 

  • DevOps:
    בתפקיד זה אחראים על תקינות ויעילות הפיתוח של התוכנות השונות ואינטגרציה בין הצוותים, תוך חיבור בין המתכנתים למערכות אוטומטיות מתקדמות לתהליך חלק של פיתוח והטמעה. מומחי DevOps מוודאים שהמערכות מתפקדות בצורה חלקה ואפקטיבית, ומשפרים את התהליכים באמצעות כלים וטכנולוגיות חדשניות. הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם צוותי הפיתוח והאופרציה כדי להבטיח תגובה מהירה לתקלות ושיפורים מתמידים. כמו כן, הם אחראים לביצוע פריסות מהירות ובטוחות של גרסאות חדשות.

 

  • Data Analyst:
    תפקיד זה כולל עיבוד, חקר וניתוח של מקורות המידע בצה”ל, על מנת לייצר אנליזות מתקדמות שיסייעו למפקדים לקבל החלטות מבוססות מידע מדויק ועדכני. מנתחי נתונים עוסקים בזיהוי מגמות ותבניות בנתונים, המאפשרות שיפור בתהליכים ובקבלת החלטות. הם משתמשים בכלים סטטיסטיים ובתוכנות ניתוח נתונים כדי להפיק דוחות ותובנות חשובות. בנוסף, הם מפתחים מודלים לחיזוי ומסייעים באופטימיזציה של משאבים.

 

  • QA:
    אחראים להבטחת איכות מערכות התוכנה בצה”ל, במטרה לבדוק שכל תהליכי הפיתוח מתבצעים בצורה נכונה וללא קיצורי דרך. בודקי תוכנה מפתחים ומתכננים מבחני איכות כדי לזהות בעיות ופגמים במערכות. הם עובדים בשיתוף פעולה עם צוותי הפיתוח כדי לוודא שהקוד עומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר. בנוסף, הם מוודאים שהמערכות מתפקדות בצורה אמינה ובטוחה, גם בתנאים משתנים.

 

  • מפתח לומדה:
    פיתוח יישומי Web, ממשקי משתמש (UI) וחומרי הדרכה ידידותיים למשתמש לשימוש בצה”ל. מפתחי לומדה עוסקים ביצירת ממשקים ידידותיים למשתמש, המאפשרים חוויית משתמש חלקה ואינטואיטיבית. הם עובדים בשיתוף פעולה עם מעצבים גרפיים ומומחי תוכן כדי ליצור חומרי הדרכה מקוונים ואינטראקטיביים. בנוסף, הם מוודאים שהלומדות מתעדכנות ומתאימות לצרכים המשתנים של המשתמשים.

 

  • SRE:
    בתפקיד זה אחראים על תהליכי ניהול זכרון כגון גיט, כדי להבטיח שתוכנות קריטיות תמיד יהיו זמינות לשימוש, גם במהלך עדכונים ושינויים. מומחי SRE מוודאים שהמערכות מתפקדות באופן מיטבי תחת עומסים ותקלות. הם מפתחים כלים ומערכות לניטור ותחזוקה של המערכות בצורה אוטומטית ויעילה. בנוסף, הם עובדים על שיפור מתמיד של תהליכי התחזוקה והעדכון כדי להבטיח זמינות ושירות מיטביים.

 

  • אחראי DC:
    מתעסקים בניהול, ביזור, אבטחה ואחסון נכון ויעיל של מידע חשוב לתשתיות המדינה. מנהלי DC מתכננים ומנהלים את התשתיות הפיזיות והלוגיות של חוות השרתים. הם מוודאים שהחוות מתפקדות בצורה אופטימלית ומספקות שירותים רציפים וללא תקלות. בנוסף, הם אחראים לביצוע תחזוקה שוטפת ושדרוגים טכנולוגיים כדי לשמור על רמת ביצועים גבוהה.

 

  • תפקיד BI
    אחראים על מיצוי מידע והפקת תמונת מצב עדכנית ואמינה, שתסייע לפיקוד העליון לקבל החלטות מושכלות ומבוססות נתונים. אנשי BI מפתחים כלים ודשבורדים להצגת נתונים בצורה ויזואלית וברורה. הם מנתחים את הנתונים ומפיקים תובנות שמאפשרות שיפור בתהליכים והחלטות אסטרטגיות. בנוסף, הם עובדים בשיתוף פעולה עם צוותי הפיתוח והאנליסטים כדי לשלב מקורות מידע שונים ולספק תמונה מקיפה ומדויקת.

 

אופציות פתוחות בפני בוגרי י”ג:

  • מיישם ERP (תכניתן):
    תפקיד זה כולל פיתוח, ניהול והטמעה אצל הלקוח של תוכנות DB בקונפיגורציות של ERP ו- SAP. תוכניתני ERP אחראים לאפיון תהליכים עסקיים ותכנון פתרונות מותאמים לצרכי הארגון. הם עובדים בשיתוף פעולה עם משתמשי קצה ומנהלים כדי להבין את הדרישות וליישם אותן במערכת. בנוסף, הם מספקים תמיכה ותחזוקה שוטפת למערכות ERP כדי להבטיח תפקוד תקין ויעיל.

 

  • חיילת מול מחשב:
    תפקיד טכנולוגי ייחודי לנשים במסגרת מערך המחשוב וההגנה בסייבר. חיילות בתפקיד זה משתתפות בפיתוח ותחזוקת מערכות מחשוב קריטיות לצה”ל. הן עוסקות באיתור ופתרון בעיות טכניות במערכות שונות ומשפרות את הביצועים שלהן. בנוסף, הן משתתפות בפרויקטים טכנולוגיים חדשניים ומספקות תמיכה טכנית לצוותים אחרים ביחידה.

חיילים בכיתה 5

תהליך המיון

מועמדים בעלי פוטנציאל יכולים לקבל זימון למבחנים, המתחיל בשלב המיון הראשון הכולל את השלבים הבאים:

1. הסבר פתיחה: בהרצאת הפתיחה יינתן הסבר מקיף על יום התהליכים שבהם תתמיינו ועל התפקידים השונים שאליהם ניתן להתקבל. זו גם הזדמנות עבורכם לקבל מידע ולשאול שאלות עוד לפני תחילת המבחנים ולהכיר את תהליך המיון לעומק.

2. מבחנים מעשיים: יום המיון כולל מבחנים שאין צורך ללמוד אליהם מראש, אך הם נועדו לבחון את ההתמודדות שלכם עם בעיות אלגוריתמיות ומתמטיות מה שיכול לנבא הצלחה עתידית בתכנות. מבחנים אלו נועדו לבדוק את כישורי החשיבה והפתרון בעיות שלכם.
כאן חשוב להיות חדים ומרוכזים

3. מבחני בדיקת אישיות: במהלך המיונים תצטרכו לענות על שאלות שבודקות אישיות והשקפת עולם. מבחנים אלו מיועדים להעריך את התאמתכם האישית לתפקידים ואת יכולתכם להתמודד עם סיטואציות שונות.

 

מי שעובר את יום המיון הראשוני, יכול לקבל בסבירות גבוהה זימון למיון נוסף הכולל את השלבים הנ”ל:

1. מסמך סודיות: התחייבות לשמירת סודיות המידע שתיחשפו אליו במהלך המיונים וההכשרה. השמירה על הסודיות היא קריטית לאבטחת המידע והמשימות שבהן תעסקו בעתיד.

2. מבחנים אלגוריתמיים מתקדמים: בחינות מתקדמות יותר שמטרתן לבדוק יכולות אלגוריתמיות מורכבות ומיומנויות תכנות ברמה גבוהה. מבחנים אלו נועדו להעריך את יכולתכם להתמודד עם אתגרים טכנולוגיים מתקדמים.

3. יום דינמיקה קבוצתית: מבחנים הבודקים את יכולת העבודה בצוות והאינטראקציה הקבוצתית שלכם. מבחנים אלו מספקים תובנות על כישורי התקשורת והשתתפות שלכם במסגרת צוותית. כאן חשוב שתהיו עצמכם, אל תנסן להוכיח את עצמכם יותר מדי כדי שלא תיתפסו כשתלטנים

4. ריאיון אישי: ריאיון עם גורמי המיון לבדיקת התאמה לתפקידים השונים. בריאיון זה ייבדקו הן יכולותיכם המקצועיות והן התאמתכם האישית לתפקיד.

5. ריאיון פסיכולוגי: ריאיון עם פסיכולוג להערכה מעמיקה יותר של האישיות והתאמה לתפקיד. ריאיון זה מיועד לבחון את יכולתכם להתמודד עם מצבי לחץ ואת התכונות האישיות שלכם.

 

בנוסף, ניתן להתמיין ביחידת מצו”ב ובו זמנית במיונים אחרים. הקבלה למסלולים תלויה בהצלחה בסיווג הביטחוני והשיבוץ לתפקיד נקבע על פי נתוניכם האישיים, צרכי הצבא, שיקולים של היחידה ומה שאתם בוחרים. תנאי הקבלה עשויים להשתנות מעת לעת. למתאימים מביניכם תהיה אפשרות להגיע לתפקידי פיקוד וקצונה.

 

תנאים לקבלה לזימון למיונים

כדי לקבל זימון למיונים צריך לקבל לפחות דפ”ר 60 ומעלה. עבור מועמדים המיועדים ללחימה, נדרשת גם השלמת 10 יחידות לימוד במחשבים בבית הספר.
מועמדים אלו יכולים להתמיין לתפקידים ספציפיים בהתאם לדרישות המיוחדות של כל תפקיד. בנוסף לכך, צריך לסמן מה יותר מעניין אתכם בשאלון ההעדפות, כדי להבטיח שהמועמדות שלכם תיבחן ברצינות.
חשוב לציין כי המיון הוא תהליך תחרותי והדרישות עשויות להשתנות בהתאם לצרכי הצבא והמקצועות הנדרשים. מועמדים שמגלים מוטיבציה גבוהה ויכולות יוצאות דופן עשויים להגדיל את סיכוייהם להתקבל.