8200 היא היחידה המרכזית לאיסוף מידע באגף המודיעין של צה”ל, היחידה היא מהמתקדמות בעולם בפן הטכנולוגי והיא מתמחה בפעולות במימד הסייבר.
המשימה שלה היא בין היתר להביא לעליונות מודיעינית בכל דרג בצה”ל, החל מהלוחם שנמצא בשטח, עד לסיוע ארטילרי, לוגיסטיקה ועד לגורמים המדיניים.
היחידה לא דומה ליחידות אחרות בצה”ל ובעולם מה שמייחד את יחידה 8200 הוא הקריטריונים הגבוהים שלה לבחירת האנשים שמבטיחים שרק הטובים והמוכשרים ביותר מגיעים אליה וההכשרה הרחבה שהם עוברים במגוון תחומים טכנולוגיים ומודיעיניים.
אנשי היחידה מפתחים ומפעילים כלים לאיסוף, ניתוח, חקר, עיבוד ושיתוף המידע עם יחידות צה”ל וגורמים אחרים שתמיד ישארו חסויים, היא פועלת בכל התחומים ולה כמה מרכזי איסוף ושליטה.
במצבי חירום, היחידה משתלבת ביחידות הדרג הלוחם בשטח כדי להעביר מידע מודיעיני בזמן אמת, מידע זה יכול להציל חיים של הרבה חיילים ואזרחים.
כדי לקבל זימון למיונים של גאמא סייבר, יש לקיים את הדרישות האלו: ציון דפ”ר של לפחות 60, פרופיל צבאי מ-25 ומעלה ולפחות 5 יחידות בתחום המחשבים.
מתאימים לכל הדרישות אך לא קיבלתם הזמנה? יש ליצור קשר עם מרכז השירות של חיל המודיעין דרך הטלפון 3535* ולבקש שליחת זימון, הם אמורים לאשר לכם אחרי שווידאו שאתם עומדים בדרישות.
במידה והנתונים שלכם יתאימו לדרישות, תקבלו קישור לטופס אונליין דרך אתר מתגייסים.
בקורס של 8200University נגיד לכם בדיוק מה לבחור כדי לכסות מספיק נושאים וגם לשלוט בהם.
על דף הכניסה לטופס יופיע תאריך – עד אותו התאריך תוכלו להזין מידע, לעדכן או לשנות פרטים.
הטופס כולל שתי סוגי שאלות:
שאלון אישי – אילו מקצועות אתם לומדים, הציונים ומספר היחידות לכל מקצוע, אילו תחומים מעניינים אתכם, פעילויות שאתם עושים מחוץ להיקף הלימודים וגם עבודות עצמאיות שביצעתם (כמו פיתוח אפליקציות בזמנכם החופשי).
שאלון מקצועי – יוצגו לכם מונחים והגדרות מעולם הפיתוח (למשל, שפות תוכנה, תקשורת, מערכות הפעלה, רכיבים הקשורים לאבטחת מידע וכו’) ותתבקשו לציין אילו מתוך המונחים אתם מכירים היטב ואילו פחות.
טיפ חשוב: אם יהיה לכם קוד בגיטהאב תוכלו לשים קישור אליו, זה יקפוץ לממיין ישר לעיניים ויבליט אתכם לטובה, זה הסטנדרט בקורות חיים בעולם ההייטק.
במידה ונמצאתם מתאימים בשאלון, תקבלו הזמנה להשתתף ביום המבחנים המתרחש במרכז מיון של חיל המודיעין, במהלך יום זה, הידע שלכם בתחום המחשוב והתכנות יבחן דרך מערך של טסטים דיגיטליים.
יום המבחן יתחיל בהרצאה מקדימה לגבי המסלול בגאמא סייבר, על חיל המודיעין והסבר כללי על פרוצדורת הבחינה, לאחריה, תתבקשו לגשת לסדרת המבחנים:
בחינת התמודדות עם ידע חדש
בחינה זאת נמשכת כשעתיים, כאשר כל שעה מיועדת למבחן נפרד:
תקשורת דיגיטלית: הפרק הראשון עוסק בנושאים שקשורים לפרוטוקול תקשורת המבוסס על TCP, בשילוב עם שפה המזכירה את שפת התכנות Assembly, מומלץ לחזור על שני התחומים אלה לפני ההגעה!
שפת תכנות מומצאת: החלק השני מתמקד בהתמודדות עם שפה מומצאת.
תקבלו דף הנחיות המפרט את מבנה השפה, וכדאי לעיין בו טרם התחלת הבחינה (למרות שתוכלו לחזור אליו גם תוך כדי).
לאחר מכן תקבלו הפסקה קצרה ולאחריה תקבלו את המבחן הבא.
בחינת ידע מקצועי
הבחינה הזו אורכה כשלוש שעות והיא מחולקת לעשרה חלקים, כאשר כל חלק מתמקד בתחום שונה מתוך התחומים: תוכנה, חומרה, רשתות ומערכות הפעלה.
השאלות יכולות להכיל נושאים מתחומי ה-Low Level כמו Assembly או ה-High Level כמו Java, #C ו-Python.
ייתכן שתתבקשו גם לענות על שאלות הקשורות לתכנות מונחה עצמים ולמערכות אבטחה כמו RSG או איומי תוכנה.
הפוקוס הוא על התיאוריה, ולא תתבקשו לכתוב קוד או ליישם מושגים.
בזמן הבחינה, אתם מתבקשים להתמקד ולענות רק על התחומים הידועים לכם, לפני כל פרק, תוכלו לסקור את השאלות ולהחליט אם להשיב עליהן, אם בחרתם להתעלם מפרק, לא תוכלו לחזור אליו, אז חשוב להתמקד בתחומים שאתם מכירים היטב, עדיף לא לענות על שאלות או על נושאים שאתם לא מכירים – זה עלול לפגוע בכם בתהליך!
שאלון 300
בשאלון הזה ישאלו שאלות על עולם הערכים שלנו וחלקן קצת אישיות.
אנחנו לא מושלמים ואף אחד לא מצפה מאיתנו שיהיה כזה, אין בעיה שנחשוף תכונות לא טובות בשאלון, אבל שקר בתשובות יוביל לחוסר עקביות שיוביל לכישלון בשאלון וסיום התהליך.
חוסר אמינות יפיל אותנו בתהליך – אסור לשקר כאן !
אחרי יום הבחינות, אתם מתקבלים לשלב של הסדנא המעשית.
התרגול נמשך כשבע-שמונה שעות והוא מתבצע במרכז מיון של חיל המודיעין.
באותו השלב יבחנו את היכולת המעשית שלכם דרך מטלות בתחום המחקר והפיתוח, מבוססות על הידע שהראיתם בשלבים הקודמים שעברתם.
כל המטלות מתבצעות ברשת מנותקת (לא מחוברת לאינטרנט), בליווי והכוונה של מומחים בתחום, כאשר תסיימו משימה, תעברו מיד לביצוע המשימה הבאה.
התרגול מחולק לשני מסלולים:
כתיבת קוד
המסלול הראשון הוא התמקדות בכתיבת קוד בשפות High Level כמו java או #C.
רוב השאלות מתמקדות בתכנות מונחה עצמים (OOP), לכן מומלץ לסקור את החומר ולתרגל קטעי קוד – למבחן סימולציה לחצו כאן.
בזמן ההתכוננות לבחינה, השקיעו באימון לעבודה תחת לחצי זמן, שכן במבחן עצמו הזמן הוא גורם מרכזי ויש לכם זמן מוגבל לכל שאלה.
תרגיל הבדיקה המעשית (קופסה שחורה)
מדובר באחד המבחנים המורכבים ביותר בצה”ל.
המבחן משלב בין תחומי הסייבר, מחקר ורשתות, והוא בעצם מבחן כתיבת קוד יישומי הכולל 10 שלבים, בו המטרה היא להבין ולפרוץ למערכת ללא גישה לקוד המקור.
“קופסה שחורה” היא פונקציה שפועלת ומחזירה תשובה מבלי שאנו מבינים את התהליך הפנימי שלה, ובכך, במבחן, תוצגו לכם דרכי קלט ופלט ותתבקשו לנתח את הפונקציונליות של ה”קופסה השחורה”.
מומלץ לרשום את כל הקלטים והפלטים שיוצאים מהקופסא כדי לנסות למצוא תבניות חוזרות שירמזו לכם על מה להתמקד.
המבחן מזכיר במקצת את התחרויות CTF (Capture The Flag).
באותם אתגרים, המתמודדים מנסים לחדור לשרתים כדי לחלץ מידע ולאתר את ה”דגל”.
בכל שלב ניתן למצוא הכוונות למשימות הבאות הטמונות בטקסטים, בתצלומים או במסמכים בשרת.
כדאי לכם לתרגל אתגרי CTF עם כלים כמו Wireshark ו-010 Editor יהיו שימושיים לכם בהכנה.
הראיון המקצועי מתבצע במקוון ואורכו בין 30 ל-60 דקות.
חשוב לזכור שכל מועמד יקבל מספר ראיונות המשתנה בהתאם למספר התחומים בהם הוא התאים, ככל שקיבלתם יותר ראיונות מצבכם יותר טוב ואתם מתאימים ליותר תחומים.
התכנים של הראיונות משתנים בהתאם לתחום וגם משתנים עם הזמן, לכן אין אפשרות לפרט על כל אחד מהראיונות.
הנושאים של הראיון
במהלך הראיון המראיינים ינסו להבין איך המוח שלכם עובד בתנאי לחץ.
תתבקשו להרכיב פונקציה לביצוע משימה ספציפית, להשתמש בקוד מדומה, לפתור חידה או לענות על שאלה לוגית שלא בהכרח מתחום התכנות.
דוגמא לשאלה לוגית, כמה תחנות דלק יש בישראל, הציפיה כאן היא לא שתדעו את המספר המדויק אלא שתדעו לחשוב בצורה ברורה, למשל כמות התושבים בישראל -> לכמה מהם יש רכב-> כמה דלק רכב צורך-> כמה רכבים תספק תחנת דלק אחת וכו’.
במהלך הראיון יובאו לידיעתכם מושגים רבים מעולם ההייטק.
האם יתחילו בשאלות על נושאים שאינני מכיר?
בדרך כלל הראיון מתמקד בתחום שאליו אתם מבקשים להתמיין, כך שסביר להניח שהוא יעסוק בנושאים שכבר עברתם והצטיינתם בהם במהלך השלבים הקודמים.
כאן זה המקום של המראיין להבין אם הידע שלכם בתחומי הידע הוא ידע עמוק או סתם ידע שטחי שעזר לעבור את הבחינה ולא יותר מזה.
ההערכה הזו מתבצעת באונליין
הבדיקות בחלק זה משתנות לפי המסלול לו אתם מתמיינים.
הנה רשימת המבחנים שתעברו:
שאלון תיאור דימויים – בשאלון זה תצפו בתמונות המציגות מצבים כלשהם שניתן לפרשם בדרכים שונות, תתבקשו לתאר את המצב שבתמונה, ולספר מה הייתה ההיסטוריה לפני התמונה או מה עשוי לקרות לאחריה.
השלמה של משפטים – במבחן זה יוצגו בפניכם משפטים לא שלמים שיהיה עליכם למלא, הדרך שבה תבחרו להשלים את המשפטים תספק הבנה לבוחנים על אופן ראייתכם את העולם.
שאלון עצמי – השאלון מורכב משאלות שקשורות אליכם, כמו הבקרה על חייכם האישיים, השתתפות בפעילויות מגוונות, חוויות חיים שהשפיעו ועיצבו אתכם ועוד, כמו כן, הוא יכיל שאלות המתמקדות באירועים משמעותיים כאלה ואחרים שחוויתם, בהישגים או אתגרים בהם נתקלתם.
בדיקת אמינות – מטרת הבדיקה היא לקבוע את היושר האישי שלכם ולאתר מידע שיכול להיות בעייתי לפי התפיסה של צה”ל, תתבקשו לבטא את היחס שלכם למספר מצבים בין אישיים וחברתיים, גם כן חשוב לא להתבייש במי שאתם ולהיות כנים, צה”ל מוכן לקבל אנשים עם אישיות מכל קצוות החברה, אבל חוסר אמינות היא תכונה פוסלת.
שיחה עם פסיכולוג – בשלב הזה פשוט תהיו אתם והכל יסתדר.
SQL היא שפה המיועדת לניהול בסיסי נתונים ולביצוע פעולות על טבלאות ומידע (קריאה, הוספה, עדכון ומחיקה).
היא שפה יעילה ובעלת מספר פקודות מוגבל, שמאפשרות להתמודד עם מגוון פעולות.
עם שפת SQL ניתן לשלוף, לשנות, לערוך ולמחוק נתונים ורוב תקיפות הסייבר כמו SQL injection משתמשות בשפה.
בכל מקרה כל מתכנת חייב לדעת SQL בכל סביבה ושפת תכנות שבה הוא יעבוד.
לחצו כאן לקישור למדריך מעולה ל-SQL עם תרגול עצמי, הידע כאן מאוד יעזור במהלך הקורס שלנו להכנה לקורס גאמא סייבר.